Prachtige ontmoetingsplek

Koeheuvels: een prachtige ontmoetingsplek

De Koeheuvels heeft prachtige natuur, met onder andere heide, zandvlaktes, geweldige bomen en ook bijzondere diertjes. Op een groot bord bij de ingang van de Koeheuvels  is deze informatie over deze flora en fauna maar ook over de geschiedenis van de Koeheuvels te vinden.

Voor Maarn is de Koeheuvels meer dan een mooie verzameling planten en dieren die beschermt moeten worden. De Koeheuvels wordt gebruikt voor activiteiten als wandelen en hardlopen en op het randje zelfs een bootcamp les, voor fotografie en als losloop- en speelgebied voor honden.

Men kan heerlijk zelf tot rust komen in de mooie natuur, maar daarnaast hebben de Koeheuvels ook een hele belangrijke sociale functie. De Koeheuvels zijn een plek van ontmoeting; zo kennen vele hondeneigenaren elkaar van het spelen op de Koeheuvels, waar makkelijk contact gelegd wordt tussen de baasjes zodra de honden elkaar aardig vinden.

Een voorbeeld: Claire (29) woont nu een jaar in Maarn:

Mijn vriend en ik zijn eigenlijk in Maarn komen wonen voor de Koeheuvels. Wij wisten al dat we heel graag een Australian Shepherd puppy wilden; dit is een actief ras dat niet de hele dag op de bank moet liggen. Maarn met haar Koeheuvels was perfect. Maar toen we eenmaal in Maarn woonden en onze puppy hadden, merkten we dat de Koeheuvels veel meer waren dan een mooie plek waar de hond los mag. Werkelijk alle mensen die we in Maarn hebben leren kennen (op onze directe buren na), kennen we via de Koeheuvels. Wanneer de honden spelen raak je makkelijk aan de praat en al heel snel zijn er nieuwe contacten gelegd. Je wisselt telefoonnummers uit om vaker op de Koeheuvels af te spreken, want de honden vinden elkaar zo leuk. Als je elkaar tegen komt op straat, kunnen de enthousiaste honden niet spelen (dat gaat niet aan de riem), en zeg je tegen elkaar “okay, tot vanmiddag op de Koeheuvels!” en voordat je het weet heb je een heel leuk netwerk in dat nieuwe dorpje waar je eigenlijk helemaal niemand kende.

Daarom is ook de honden losloopfunctie van de Koeheuvels van belang; niet alleen vanwege de honden, (die hun energie pas goed kwijt kunnen als zij harder mogen rennen dan hun baasje kan bijhouden) maar ook als ontmoetingsplek voor alle mensen in en rond Maarn met een sociale hond. En dat zijn er nogal wat!

Daarnaast wordt er in deze Corona tijd steeds meer buiten afgesproken, om besmettingsrisico’s te verminderen. Veel mensen komen samen om bij te praten tijdens een wandeling, ongeacht of zij een hond hebben. Ook wordt er op mooie dagen gepicnickt of zitten er ouders met kindjes die in het zandspelen.

Een aantal echte Maarnse evenementen zoals het jaarlijkse kerstbomenvuur of het paaseieren zoeken vinden ook plaats op de Koeheuvels. In de winter wordt er al generaties lang sleetje gereden van de zandverstuiving.

Voor vele mensen in Maarn zijn de Koeheuvels de plek waar mensen samenkomen. Niet het pleintje, niet het dorpshuis, niet de supermarkt. De Koeheuvels.

Help jij mee ze te redden? Teken de petitie en deel deze zoveel mogelijk!

https://petities.nl/petitions/red-de-koeheuvels?locale=nl